2011. október 31., hétfő

Őszi forradalom

Az lehet, mi más?! Dac, sértődöttség és mellőzöttség következte lehetett Ferenc hétvégi produktuma, a szabotázs.

Szombat délután már Gusztit is beraktuk a bogárba, arrébbálltam a szomszédlány Ford Escortjával, majd Ferkó úgy dönt nem indul elsőre, se másodjára, se harmadjára. Se egészen odáig, míg volt töltés a 6V-os Braunban Bannerben, se akkor, amikor járókelők segítségét kérve küzdöttük fel a dombra, hogy nekirugaszkodva röffenjen be másodikban.

fer_kar_500 Másnap már feltöltött akksival próbálkoztam. Eredmény: néhány pöffenés, míg a karburátorban lévő benzin beporladt és elégett. Tehát szikra volt, pár perc múlva az is kiderül, hogy a karburátorig el is jut a 95-ös, azaz valami dugulás lehet a ludas. Karburátor fedelét leszedtem, s a benzin csak csepegett a gyorsító (?) fúvókából, ahelyett, hogy spriccelt volna. Kihúztam belefújtam, belepiszkáltam vékony dróttal, ahogy tettem ezt a többi fúvókával és szeleppel is. Összeszerelés után pöcc-röff.

Valamilyen indíttatásból leszedtem a feszültségszabályzó fedelét is, belekukkantottam. Az egyik tekercs tetején lévő kis fém lemez vége, illetve az a felület, amivel érintkezik korrodált volt, ezért óvatosan ledrótkeféztem úgy, hogy a lemezt egy csavarhúzóval felemeltem, hogy a kefével odaférjek. Dolgom végeztével visszazártam a fedelet és később elindultunk haza.

Minden remekül ment, mígnem egy a Nagykőrösi ÖMV kúton tartott pisiszünet után újra be kellett volna indítani a bogarat. Meglepetésként ért, hogy csak behúz az önindító tekercse, de más nem történik, eltűnt a delej az akksiból.  Könnyedén betoltam, robogtunk tovább, közben járt az agyam, hogy vajon mit cseszhettem el a fesszabályzóban azzal, hogy megtisztítottam azokat a korrodált részeket?

Most töltődik az akksi, de a választ nem lelem… Lehet, hogy nem a fesszabályzó rossz, hanem az akksi adta meg magát? De kérem, az még csak 5 éves. Kellene egy multiméter, amivel megnézhetném a töltés erősségét, segítene a diagnosztizálásban.

Update: Egész pontosan három órája tettem fel az töltődni a kis 6V-ost, a töltő kijelzője szerint igen kevés volt már benne. Most ahogy ránéztem a kijelző szinte teljes töltöttséget mutat, a három cellában pedig vígan pezseg a sav. Nem értem, valaki hazudik. Mindenesetre most hagyom még egy kicsit töltődni, közben próbálok szerezni egy multimétert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése