2011. május 4., szerda

Új védvonal és rég nem látott szomszéd

Lassan négy éve, hogy a szőke Tiszát a kék Dunára cseréltük, ami többek között azzal járt, hogy Ferenc puha, meleg garázsát felváltotta a ridegtartás. Öröm, hogy nem az utcán hanem udvarban áll, de ennek ellenére megtapasztalta már, milyen is nagyvárosi autónak lenni.

Költözésünkből Ferkó is kivette a részét: dobozokkal, szatyrokkal és táskákkal tömve érkezett a fővárosba, az autópálya matrica mementóként még mindig a szélvédőn van. A ház amiben másfél szobát bérlünk osztozik az udvaron és a parkolóhelyeken a szomszéd házzal. Egy átlagos estén általában 5-6 autó áll a házak között, évek alatt kialakult rend szerint. Ebbe a rendbe mi is hamar beleszoktunk: Ferenc a második vonalban, közvetlen a fal tövében, egy kis betondobogón kapott helyet.

DSC00662 Az első hetekben ponyva nélkül várta a hétvégét, emlékszem, milyen boldogan fedezte fel a nagyvárosból a kivezető utat… Aztán jött az ősz, Ferenc pedig a nagy, álmos esők alatt beázott, s miközben törölközővel szárítgattam, megígértem neki, hogy ha garázst nem is, egy ponyvát mindenféleképpen kap.

Ponyvát, de milyet?

Elsőre olyat kapott, amit a napsugárzás és a hőmérsékletingadozás pár hónap alatt kikészített: egy idő után nagyon könnyen szakadt, megváltozott a szerkezete. Az i-re egy nyest rakta fel a pontot, amikor a bogár búbján kirágta-szakította a ponyvát majd málnamagokkal teli szarját otthagyta. Ekkor az egyik szomszédom – aki egy ’60-as évek beli Ford Capri büszke tulajdonosa – javasolta a madaras teszkóban kapható ponyvát, ami vastagabb, bélelt, víz és UV-A-B-C-D álló. Persze ez a ponyva sem örökélet, három év után most cseréltem le egy ugyan olyanra. A három év után a belső bélése elkezdett porladni, fehér réteget és kis béléscafatokat hagyva a karosszérián.

A ponyva több okból is jó. Először is felületet biztosít a szomszédoknak, hogy golyóstollal üzeneteket írjanak rá a tulajdonosoknak, például ilyet: „EZ ITT NEM JÓ, ÁLLJ ARRÉBB!!!!” Aztán arra is jó, hogy összehozza a tulajdonost és a szomszédokat, - ugye először maga ponyva-ajánlás, majd – nagy viharok idején, mikor a ponyvát felkapja a szél, végig lehet járni a szomszédokat, hátha begyűjtötte valaki .

A ponyva elrejti az autót, a formáját, nem bambulnak bele, nem vizslatják a halonnaloltót a hátsó ülés mögött, ha valaki emelgeti az szemet szúrhat másoknak stb. Persze van, hogy bizonyosok okok miatt nem kerül fel azonnal, de ezt az élet meg is bosszulja. Például nem feszegették volna le csavarhúzóval az orráról a háromszínű tűzzománc emblémát úgy, hogy fémig szántják a fényezést. Az alu keretet később megtaláltam nem olyan messze a kocsitól, de a pajzsot nem. Eleinte azt hittem, műértőkkel van dolgom, de miután kiderült, hogy az udvarunkon parkoló Renault-ról, kis Suzuki Marutiról, meg egy Opelről is lekerült az embléma, már csak gyerekcsínynek fogtam fel az egészet. Itt szeretném még egyszer megköszönni a bogárhátu.hu fórumáról Narancsnak, amiért akkor kisegített egy évjáratilag passzoló hétszínű emblémával. (és nem mellesleg emlékeztetett arra, hogy 2005 tavaszán el akartam adni Ferencet a szepes.hu-n)

DSC00655
A szomszédok amúgy nagyon szeretik Ferkót. A téli álom kezdete után - amit a Tisza parti fedett garázsában tölt – mindig megkérdezik, hogy „Hogy van a kisbogár?”, meg „Mikor hozza fel újra?” S tavasz közeledtével ezek a kérdések egyre sűrűbbé válnak, míg meg nem jelenik maga Ferenc.

Szerencsére ebben az évben is eljött ez a pillanat, két hét óta új ponyvája alatt – és új szomszédja mellett – várja a hétvégéket, hogy aztán roboghassunk.

6 megjegyzés:

  1. Rigónak a megtiszteltetés... :]

    VálaszTörlés
  2. Ja és ez hatalmas: "Az i-re egy nyest rakta fel a pontot, amikor a bogár búbján kirágta-szakította a ponyvát majd málnamagokkal teli szarját otthagyta."

    VálaszTörlés
  3. Van erről is egy fotóm, de most épp nem találtam meg. Ha meglesz, nyilvánosságra hozom :)

    VálaszTörlés
  4. Húhú! Akkor a mazdámon reggelente ott hagyott hatalmas vöröses-barna halmok rejtélye megoldódott:) Nyest. Nyestek a mindenit!

    VálaszTörlés
  5. Érdemes szétnézni a motortérben is, mert előszeretettel használják fészek gyanánt, vagy csak játszótérnek. A fotón látható Capri motorterébe például egy háztartási kekszet rejtett el egy nyest, de örömmel falatoznak többek között a gyújtókábelek szigeteléséből is.

    VálaszTörlés
  6. A kábeleknek eddig nincs bajuk, de a madártollakra is van legalább magyarázat...

    VálaszTörlés